Monday, February 28, 2011

Steller Zeearend


Vorige week deze Steller Zeearend weer eens op de foto gezet in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam.
Deze Steller is de grootste van alle Zeearenden. De vrouwtjes kunnen wel 94 cm lang worden en de mannetjes zijn met een lengte van 85 cm iets kleiner. De spanweidte kan wel 280 cm zijn en hun gewicht bijna 9 kilo.





Deze arend bouwt verscheidene nesten hoog in sterke bomen of op een rots. Hun broedgebied is voornamelijk het Russische schiereiland Kamtsjatka, de kuststreek rond de Zee van Ochotsk, de laagvlaktes rond de Amoer en de Sjantar Eilanden in Rusland. 
Na de paring, die meestal plaatsvindt tussen februari en maart, legt het wijfje de eerste wit-groene eieren rond april-mei. Na een incubatietijd van 39 tot 45 dagen, komen de jongen uit. Meestal overleeft maar 1 jong uit het nest. De pas uitgekomen jongen zijn grijs tot wit en krijgen pas achteraf een mooier verenkleed. Ze voeden de jongen voornamelijk zalm. Na ongeveer 10 weken in het nest leren de jongen rond begin september vliegen. De jongen zijn seksueel volwassen na ongeveer 5 jaar. Hun volledig volwassen verenkleed krijgen ze pas na 8 tot 10 jaar.

No comments:

Post a Comment